Liverpool

In functie de pasiunile pe care le ai probabil ca ai auzit de Liverpool ca fiind orasul din care a plecat Titanic-ul, locul unde a inceput povestea formatiei Beatles, gazda echipei cu acelasi nume sau toate cele de mai sus.

Am ajuns in Liverpool intr-o sambata ploioasa de Decembrie – primul road-trip serios in Marea Britanie la mai mult de 2 ore de Londra si primul pas in The North. Dupa check-in la hostel si jumatate de ora de odihna am pornit in explorarea orasului ce avea sa-mi ramana in minte ca o versiune britanica de Gotham City dupa ce am admirat Royal Liver Building si docurile invaluite in ceata pe timp de noapte.

liv1liv5livy

Ce am vazut in Liverpool

Liverpool Cathedral – Cea mai mare catedrala si cladire folosita in scop religios din Marea Britanie, construita intre anii 1904 si 1978. Intrarea este gratuita.

Anfield Stadium – Bine-cunoscuta arena este gazda meciurilor echipei FC Liverpool inca de la infiintarea acesteia in 1892. pentru ca am mers intr-o zi fara meciuri am putut face un tur organizat al stadionului cu vizitarea muzeului inclusa. Pretul turului a fost de 20£, iar biletele le-am cumparat online in avans de aici.

Albert Dock – Un complex de cladiri portuare ce in prezent face parte din patrimoniul UNESCO si gazduieste muzee, hoteluri si restaurante.

Royal Liver Building – Este cladirea simbol a orasului, iar legenda spune ca atunci cand cei doi cormorani ce vegheaza de pe acoperisul ei isi vor lua zborul orasul va inceta sa existe.

The Beatles Story –  Muzeu dedicat celebrei formatii ce a luat nastere in Liverpool, aici veti putea vedea costume de scena, instrumente, fotografii si cunoaste povestile muzicienilor. Pretul unui bilet a fost de 16£, din nou cumparat online in avans de aici.

Museum of Liverpool –  Muzeul celebreaza istoria si cultura orasului si in afara de expozitia permanenta gazduieste proiectii de filme si alte evenimente culturale. Intrarea este gratuita.

Merseyside Maritime Museum – Liverpool a fost cel mai mare port din lume timp de 200 de ani, in perioada de glorie a Imperiuliui. Aici vei putea afla despre tot ce inseamna istoria maritima a orasului: modele de nave, uniforme, povestea Titanicului si arta inspirata din viata marinareasca. Intrarea este gratuita.

International Slavery Museum – O pata de rusine in istoria orasului, comertul cu scalvi a fost foarte activ in Liverpool din anii 1500 si pana in 1865, mai mult de 1.5 milioane de sclavi africani fiind transportati anual de navele ce paraseau portul. Intrarea este gratuita, iar expozitia este in cadrul Merseyside Maritime Museum.

liv2

Cum am ajuns acolo : Cu masina din Londra, in aproximativ 5 ore cu tot cu opriri. Din Romania, BlueAir opereaza un zbor direct Bucuresti – Liverpool.

Unde am dormit : YHA Liverpool cu 30£/ pat in dormitor comun/noapte

Unde am mancat : EastZEast pentru un meniu punjabi excelent si decor glam. Pentru ceva local incercati neaparat un “Scouse” , o tocanita de miel sau vita faimoasa si usor de gasit in majoritatea restaurantelor si pub-urilor din oras.

imageedit_2_9334367137

liva

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s