Weekend in Copenhaga & Malmo

Am vizitat tara cu cei mai fericiti locuitori intr-un weekend frumos de iunie si m-a convins ca se ridica la nivelul reputatiei de care se bucura. Oameni cu zambetul pe buze, plimbandu-se pe biciclete, o capitala curata si cocheta , case colorate si canale pentru plimbari cu barca, ce poti sa vrei mai mult intr-un sfarsit de saptamana insorit?

DSC_0860DSC_0893

Ce am vazut in 2 zile:

Ziua 1 : Am inceput prima zi in Copenhaga cu un brunch in Nyhavn (Portul Nou), apoi am facut un tur turistic cu barca pentru 80DKK/persoana sau aprox. 10€. Plimbarile cu barca sunt o metoda foarte buna de a cunoaste orasul, mai ales ca sunt ghidate si traseul e gandit in asa fel incat sa marcheze cat mai multe obiective turistice.

A urmat Christiania sau orasul liber, un mini-Amsterdam cu statut special si reguli proprii unde consumul si vanzarea de droguri usoare sunt legale. In comunitate traiesc aproximativ 1000 de oameni si de-a lungul timpului au existat tensiuni cu autoritatile dar cu toate acestea orasul a reusit sa supravietuiasca si sa devina un punct de atractie al Copenhagai.

Dupa-amiaza ne-am incarcat bateriile la  Copenhagen Street Food dupa care am pornit pe jos spre cel mai cunoscut punct turistic din oras: Mica Sirena. Asa cum se intampla mai mereu cu obiectivele hiper populare, locul era plin de turisti si pentru a obtine o poza cu faimoasa statuie trebuie sa astepti la coada.

Ziua 2 : In cea de-a doua zi am mers la Gradina Botanica pentru cateva ore de relaxare in natura iar apoi am luat trenul spre Malmo. In aproximativ jumatate de ora am ajuns in al treilea oras ca marime al Suediei traversand faimosul pod Oresund , cel mai lung din Europa. Aici am vazut cladirea simbol a orasului – Turning Torso, proiectata de acelasi arhitect care a gandit Orasul Stiintelor si Artelor din Valencia – Santiago Calatrava. Este cea mai inalta cladire din Scandinavia si una dintre cele mai inalte cladiri rezidentiale din Europa. Dupa o plimbare pe plaja din apropiere si parcurile din oras am luat o gustare rapida si am plecat spre aeroport. Vacanta s-a terminat deja! 😦

DSC_0896DSC_0929

Cum am ajuns acolo : EasyJet din Londra, daca zburati din Romania e mai ieftin sa mergeti in Malmo cu WizzAir si de acolo sa luati trenul spre Copenhaga.

Unde am stat : Woodah Hostel  in prima seara si la prieteni in a doua seara. Hostelul e situat central si e foarte usor de ajuns de la gara, mai ales daca ajungi tarziu si orientarea in spatiu nu prea iti mai functioneaza. Zona e destul de populata de tineri si o sa gasesti multe localuri deschise, dar daca suferi de claustrofobie nu il recomand, paturile sunt stil ‘cutie’.

Mancarea in Copenhaga : Smørrebrød este denumirea sendvisurilor traditionale daneze facute cu o singura felie de paine neagra si topping-uri de tot soiul: somon, caviar, creveti, mezeluri si branza traditionale carora li se asorteaza hrean, mustar, felii de portocale sau struguri. Copenhaga este vestita pentru restaurantele sale Michelin-starred, dar daca mergeti cu buget redus puteti face o aprovizionare de la magazinele 7-Eleven si sa va bucurati de oras si de un picnic in Nyhaven, pe malul apei. Pana la urma o calatorie reusita nu se masoara in experiente de lux ci in bucuria de a explora locuri noi.

DSC_0939DSC_0942DSC_0943

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s