Weekend in Luxembourg

Luxembourg este ultimul arhiducat din lume si una dintre cele mai bogate si cele mai mici tari din Europa. Desi nu este foarte popular pentru turism ci mai de graba cunoscut pentru mediul de afaceri si ca sediu al Curtii Europene pentru Justitie, pana la urma s-a dovedit a fi o surpriza foarte placuta.

IMG_20170722_123601IMG_20170722_104421

Ziua 1 : Luxembourg City – verde, curat si usor de strabatut la pas. Am vizitat catedrala Notre Dame, am admirat Palais Grand – Ducal , am explorat Casemates du Bock si ne-am plimbat pe Le Chemin de la Corniche. Ziua a trecut atat de repede dar a fost suficient sa ne pice cu tronc, e chiar in top 5 orase in care ne-am muta – pana la urma 50% din locuitorii sai sunt expati.

Ziua 2 : Vianden – un orasel medieval cochet situat in nordul tarii vestit pentru castelul pe care il gazduieste. Ca sa ajungem acolo am luat trenul din Luxembourg City pana in Ettelbruck, iar de acolo autobuzul 570, iar toata povestea a durat cam o ora.

Din statia de autobuz si pana la castel e o plimbare pe jos de 20 de minute pe stradute pitoresti. Biletul costa 7€ , iar ghidul audio inca 2€.

Un alt obiectiv popular e muzeul ‘Victor Hugo’ , gazduit de casa in care a locuit scriitorul .

Pentru o priveliste superba asupra orasului si a castelului recomand urcarea cu telescaunul, pretul e aprox. 5€ , dar atentie se plateste doar cash! Pentru cei ce au Luxembourg Card intrarea este gratuita.

IMG_20170722_135018IMG_20170723_121906

Cum am ajuns acolo : British Airways din Londra Heathrow – aprox. 69£/persoana. Din Romania inca nu sunt zboruri directe spre Luxembourg, exista variante cu escala destul de scumpe (Lufthansa de ex.) sau se poate zbura lo-cost spre Brussels, Koln sau Frankfurt si de acolo masina sau tren.

Transfer de la aeroport : Shuttle bus spre Luxembourg City Centre care in ziua respectiva a fost gratuit. De altfel, transportul in comun e foarte ieftin, un bilet all-day valabil pe orice mijloc de transport in intreaga tara, inclusiv tren costa doar 4€.

Unde am stat : Hotel Francais – 99€/noapte – situat in centru, camera foarte spatioasa si mic dejun inclus. Ce e ciudat in Luxembourg e ca in weekend camerele la hotel sunt mai ieftine decat in timpul saptamanii si asta pentru ca aici oamenii vin mai mult in interes de serviciu decat pentru turism.

Mancarea in Luxembourg : desi Luxembourg are o reputatie proasta in materie de preturi, l-am gasit asemanator cu Londra la capitolul mancat in oras si cu siguranta mai ieftin decat tarile nordice. In ceea ce priveste meniul, o combinatie de influente germane si franceze si neaparat bere. Desi nu sunt la fel de renumiti ca vecinii lor belgieni, luxemburghezii nu se fac de ras nici cand e vorba de ciocolata.

IMG_20170723_123341

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s